MIGRÆNE BEHØVER IKKE AT VÆRE KOMPLEKST

TYPISKE SPØRGSMÅL OM MIGRÆNE

Hvad er migræne?
Migræne er mere end bare hovedpine. Det er en lidelse, der påvirker hjernen såvel som nervesystemet i hele kroppen og forårsager intense smerter i den ene side af hovedet. Migræneanfald giver typisk symptomer som kvalme, opkast og lyd- og/eller lysfølsomhed. Overordnet er der to typer af migræne: Migræne med aura og migræne uden aura. Aura betyder, at man i forbindelse med migræneanfaldet ser lysglimt, har synsforstyrrelser, blinde punkter eller føler summen i hænder og fødder. Cirka 20-25% af personer med migræne har migræne med aura.
Hvad er de forskellige stadier af migræne?
Migræne kan passere gennem 4 stadier: Forvarsel, aura, hovedpine og den postdrome fase. Men det er ikke alle med migræne, der oplever alle faser.
Påvirker migræne mænd og kvinder på samme måde?
Nej. Omkring 3 gange så mange kvinder som mænd har migræne. En ud af 4 kvinder har migræneanfald på et eller andet tidspunkt i deres liv.
Værd at vide om migræne efter graviditet.
Man mener, at omkring 25% af alle kvinder vil opleve et migræneanfald indenfor 2 uger efter at have født, og op mod 50% af alle kvinder vil få et migræneanfald inden for en måned efter en fødsel.
Hvilken type læge bør jeg tale med om migræne?
Ikke alle læger er specialister i migræne, så måske henviser din praktiserende læge dig til en neurolog - en speciallæge i sygdomme, der vedrører hjernen og nervesystemet, og som kan hjælpe dig med at optimere din migrænebehandling.
Hvor mange mennesker i verden lider af migræne?
Migræne forekommer hos mere end 1 mia. mennesker på verdensplan, så det er langt mere udbredt, end du måske tror. Migræne er en af de mest almindelige lidelser, som påvirker hjernen og nervesystemet.
Er migræne arveligt?
Man mener, at op mod 60% af mennesker, der lever med migræne, har nære familiemedlemmer, der også lider af migræne.
Kan hyppigheden og styrken af migræne ændre sig i løbet af livet?
Når personer, der lever med migræne, bliver ældre, bliver migræneanfaldene ofte mindre hyppige og mindre voldsomme. De vil muligvis også opleve mindre lyd- og lysfølsomhed og mindre følsomhed overfor stærke lugte.
Hvor kan jeg få stillet diagnosen migræne og få behandling?
Din praktiserende læge kan ofte stille diagnosen migræne ud fra dine symptomer og din sygehistorie og kan udskrive medicin mod migræne. Lægen kan spørge ind til dine migrænesymptomer og tidspunkt for, hvornår de er opstået for at udelukke alvorlig sygdom og andre lidelser. I nogle tilfælde vil du blive henvist til en neurolog (speciallæge i sygdomme der vedrører hjernen og nervesystemet) for videre udredning og behandling af din migræne.

PP-NNT-DNK-0204 11/12/2023